Wielki Piątek w gruzińskiej Kachetii to Krasnaja Piatnica, czyli czerwony piątek. W ten dzień barwi się jaja w wywarze z korzeni marzanny balwierskiej zwanej tu endro. Korzenie te można znaleźć na wsiach lub po prostu kupić na bazarze w Sighnaghi, gdzie mieszkamy.
Korzenie marzanny balwierskiej- endro |
Po rozbiciu ich i zalaniu wodą należy gotować tak długo, aż uzyska się czerwono- purpurową barwę.
Korzenie endro trzeba przed użyciem rozbić |
Rozbite korzenie endro |
Endro w garnku |
Endro zaczyna się gotować |
Purpurowy wywar z endro |
Potem wywar się studzi i do zimnego wkłada się surowe jajka i gotuje się kilka minut. Po wyjęciu z wywaru jajka mają barwę purpurową.
Jajka malowane w wywarze z endro |
W czasie, kiedy malowaliśmy jajka, podjechał samochód z mięsem. Na ulicy, prosto z samochodu można kupić świeże mięso i jest naprawdę świeże, bo Gruzini się na tym znają i nikt im nie wciśnie byle czego.
Świeże mięso można kupić z samochodu |
Sprzedawca utnie wybrany przez nas kawałek |
Przyjeżdżają też samochody z warzywami, ziemniakami, prawie codziennie przychodzi pan, który sprzedaje wyborny, domowej roboty gruziński jogurt matsoni. Regularnie przychodzi też pani ze świeżymi, wiejskimi jajkami. Jemy więc tutaj bardzo świeżą i ekologiczną żywność w cenie niższej niż ta przetworzona, która jest w sklepie. Odwrotnie jak w Europie i dobrze.
Zapraszamy do Gruzji, do Sighnaghi nie tylko na święta, do naszego Peter's Guest House, do kontaktu z nami.
Kontakt:
celina.wasilewska63@gmail.com +995 599 22 19 63
Zapraszamy do polubienia naszej strony https://web.facebook.com/peterguesthouse
Cdn.
Ładny kolor jajek uzyskuje się po gotowaniu w tym wywarze.
OdpowiedzUsuńIle bym dała, żeby w Polsce ekologiczna żywność była tańsza niż przetworzona. Oby Gruzja nie podążała w tej kwestii śladami Europy.
Kolor jest wręcz purpurowy. A w kwestii żywności mam to samo zdanie. Gruzini bardzo sobie cenią ekologiczną żywność i może uda się utrzymać ten stan jeszcze długo.
Usuń