piątek, 10 kwietnia 2015

Nasza Gruzja, Sakartvelo, Red Friday befor Easter in Georgia, 2015 r


Wielki Piątek w gruzińskiej Kachetii to Krasnaja Piatnica, czyli czerwony piątek. W ten dzień barwi się jaja w wywarze z korzeni marzanny balwierskiej zwanej tu endro. Korzenie te można znaleźć na wsiach lub po prostu kupić na bazarze w Sighnaghi, gdzie mieszkamy.

Korzenie marzanny balwierskiej- endro


 Po rozbiciu ich i zalaniu wodą należy gotować tak długo, aż uzyska się czerwono- purpurową barwę.

 Korzenie endro trzeba przed użyciem rozbić

Rozbite korzenie endro

Endro w garnku

Endro zaczyna się gotować

Purpurowy wywar z endro


 Potem wywar się studzi i do zimnego wkłada się surowe jajka i gotuje się kilka minut. Po wyjęciu z wywaru jajka mają barwę purpurową.

Jajka malowane w wywarze z endro


W czasie, kiedy malowaliśmy jajka, podjechał samochód z mięsem. Na ulicy, prosto z samochodu można kupić świeże mięso i jest naprawdę świeże, bo Gruzini się na tym znają i nikt im nie wciśnie byle czego.

Świeże mięso można kupić z samochodu

Sprzedawca utnie wybrany przez nas kawałek


Przyjeżdżają też samochody z warzywami, ziemniakami, prawie codziennie przychodzi pan, który sprzedaje wyborny, domowej roboty gruziński jogurt matsoni. Regularnie przychodzi też pani ze świeżymi, wiejskimi jajkami. Jemy więc tutaj bardzo świeżą i ekologiczną żywność w cenie niższej niż ta przetworzona, która jest w sklepie. Odwrotnie jak w Europie i dobrze.
Zapraszamy do Gruzji, do Sighnaghi nie tylko na święta, do naszego Peter's Guest House, do kontaktu z nami.

Kontakt:

celina.wasilewska63@gmail.com    +995 599 22 19 63

Zapraszamy do polubienia naszej strony https://web.facebook.com/peterguesthouse

Cdn.

2 komentarze:

  1. Ładny kolor jajek uzyskuje się po gotowaniu w tym wywarze.

    Ile bym dała, żeby w Polsce ekologiczna żywność była tańsza niż przetworzona. Oby Gruzja nie podążała w tej kwestii śladami Europy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor jest wręcz purpurowy. A w kwestii żywności mam to samo zdanie. Gruzini bardzo sobie cenią ekologiczną żywność i może uda się utrzymać ten stan jeszcze długo.

      Usuń