Wiosennie, a wręcz letnio zrobiło się w Sighnaghi. Wszystko
wokół kwitnie, pszczoły uwijają się ze zbieraniem nektaru z kwiatów, a na
bazarze przybywa rożnych roślin w sprzedaży.
Nie znamy wszystkich, a jest tego dużo. Z pomocą Łukasza
Łuczaja, który ma ogromną wiedzę na temat jadalnych roślin dziko rosnących i dzieli się tą wiedzą na swojej stronie
lukaszluczaj.pl oznaczyliśmy niektóre z nich. Gdyby był on tu, na miejscu, z pewnością
poznalibyśmy nazwy wszystkich jadalnych dziko rosnących roślin sprzedawanych na
naszym bazarze. Kontaktowaliśmy się z nim przez internet i tym sposobem wiemy, że
można kupić tu pędy chmielu, rzeżuchę ogrodową, ziele maku polnego. Popularna
jest też pokrzywa, z której przyrządza się gruzińską potrawę pchali. Do tej
potrawy zamiast pokrzywy wykorzystuje się również inne rośliny.
|
Młode pędy chmielu |
|
Tej rośliny nie zidentyfikowaliśmy |
|
Mak polny |
|
Rzeżucha ogrodowa |
|
Estragon |
S
My lubimy jajecznicę ze świeżą pokrzywą. Robiliśmy też
jajecznicę z gotowanymi pędami chmielu. Można je przygotować również jak
szparagi. W smaku nawet trochę je przypominają. Niektóre rośliny nadal czekają
na identyfikację.
Oprócz dań z dziko rosnących roślin zaczęliśmy przygotowywać
herbatki z liści i kwiatów. Na pierwszy ogień poszły młode listki jeżyn i
poziomek. Zebraliśmy je poza miastem, lekko podsuszyliśmy i bardzo ciasno
umieściliśmy w słoiku. Zakręcony słoik z liśćmi stał trzy dni w ciepłym
miejscu, aby wewnątrz mogła odbyć się fermentacja enzymatyczna. Po tym czasie
zawartość słoika została wysuszona i herbatka gotowa. A zapach w domu podczas
suszenia herbaty był nieziemski,
lekko
kwiatowo- owocowy.
Potem degustacja i
ocena- herbatka z liści jeżyn najlepsza.
|
Fermentowane i ususzone liście poziomki |
|
Fermentowane i ususzone liście jeżyny |
W planach kolejne herbaty, między innymi z liści wiśni,
jabłoni czy gruszy.
Dojrzewa też ocet jabłkowy i pomarańczowy, a jak zacznie się
sezon na świeże owoce, to będą octy z derenia, śliwek, moreli, malin czy jeżyn.
|
Ocet jabłkowy o miodowym kolorze i aromacie jabłek |
Absolutnym hitem tej wiosny okazał się żywokost kaukaski. Z
liści robimy na bieżąco tonik do twarzy i do płukania włosów, a w zakamarkach
szafki nabiera mocy glicerynowy wyciąg z korzenia żywokostu. To będzie pierwsza
pomoc dla zmęczonych mięśni, stłuczeń i bolących stawów czy dla ratowania
zmęczonego kręgosłupa.
|
Pan żywokost |
Nasza gruzińska łąkowa spiżarnia dostarcza nam podstawowych
produktów zarówno do kuchni jak i do pielęgnacji.A zbieramy je w pięknych okolicznościach gruzińskiej przyrody.
Serdecznie
zapraszamy do Gruzji, do pięknej Kachetii, do klimatycznego Sighnaghi,
do naszego Peter's Guest House, do kontaktu z nami:
celina.wasilewska63@gmail.com
nr tel. +995 599 22 19 63 - polski, rosyjski, angielski (Polish,
Russian, English)
Zapraszamy do polubienia nas na. Like us on Facebook https://www.facebook.com/peterguesthouse
I na naszą stronę http://www.petersguesthouse.pl/
Booking rooms. Rezerwować pokoje można też tutaj
Cdn.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz