Jesteście z nami od
jakiegoś czasu. Czasami z Wami rozmawiamy na Facebook. Jesteście dla nas
namiastką ojczyzny, rodziny. Jesteście przyjaciółmi, większość
z Was poznaliśmy w realu.
Tu, w Gruzji,
mieszkamy już prawie trzy lata. Przywykliśmy, poznaliśmy kraj, tradycje i ludzi, czujemy się jak w domu.
Odwiedza nas dużo
turystów. Nawiązujemy sympatyczne relacje, my uczymy się od
naszych gości, oni od nas.
Chcę dzisiaj
napisać o zmianie, jaką wprowadziliśmy w naszym odżywianiu.
Zrezygnowaliśmy z potraw, które zawierają w składzie pszenicę.
Nie mamy żadnych
problemów zdrowotnych ani nietolerancji glutenu. Po prostu
zrezygnowaliśmy z tego najbardziej popularnego zboża w naszej
diecie.
I tu dopiero się
zaczął ambaras.
No bo jak żyć w
Gruzji, która pszenicą stoi?
Chleb tylko pszenny.
Jeżeli uda się
znaleźć jakikolwiek inny, to i tak nie wiadomo nic o składzie.
Sztandarowe
gruzińskie dania- chinkali i chaczapuri, to również pszenica.
Łatwo nie jest, ale
miesiąc już minął, odkąd nie jedliśmy nic z tym zbożem i
powiem Wam, że da się!
Ograniczyliśmy też
do minimum spożycie białego cukru.
Uwielbiałam
gruzińskie ciasta. Są słodkie, smaczne, konkretne.
Co mnie skłoniło do
takiej decyzji?
Teraz, gdy mamy dużo
wolnego czasu, nadrabiamy czytanie, oglądanie filmów, spacery.
Przez przypadek wpadła mi w ręce książka amerykańskiego
kardiologa o diecie bez pszenicy. Przeczytałam z ciekawości, z
dużym dystansem.
I powiem, że
wywarła na mnie ta książka spore wrażenie. Nie jestem z tych, co
podążają ślepo za stadem, koryguję swoje zdanie, jeżeli
argumenty do mnie przemówią.
Tak było po
lekturze o pszenicy. Argumenty wydały mi się sensowne i
postanowiłam spróbować na własnej skórze. Piotr przyłączył
się po kilku dniach. Mówi, że nie ma wyjścia, musi jeść to, co
ja zrobię. Ale nie narzeka.
Papryka marynowana w domowym occie winnym |
Do niedawna moim
śniadaniem była owsianka z miodem. Po godzinie pojawiał się głód.
Teraz zjadam omlet z
trzech jaj z dżemem i śmietaną i nie czuję głodu przez co
najmniej cztery godziny. Omlet jest robiony wyłącznie z jaj, bez
dodatku jakiejkolwiek mąki.
Zawsze lubiliśmy
jajka w każdej postaci, teraz zjadamy ich jeszcze więcej. Bez
chleba!
Zwiększyliśmy w
naszej kuchni ilość różnych orzechów, ziarna słonecznika, dyni,
sezam. Jemy też więcej mięsa i warzyw. Korzystamy z dziko
rosnących roślin, ziół, owoców. Jemy kasze i ziemniaki, ale
ograniczyliśmy ich ilość. Na szczęście w Gruzji bez problemu
można kupić dwie najważniejsze kasze: jaglaną i gryczaną i tylko
te dwie. To nam wystarcza.
Nie kupujemy napojów
w sklepie. Sami robimy zakwas z buraków, róże octy owocowe i
ziołowe, które rozrabiamy z wodą i tym sposobem otrzymujemy zdrowe
i smaczne napoje. Z zebranych przez nas dziko rosnących ziół,
kwiatów, owoców i liści przyrządzamy pyszne herbaty.
Po prawej buraki na zakwas |
Taki sposób
odżywiania w kraju, gdzie jada się z chlebem nawet ziemniaki, budzi
zdziwienie wśród gruzińskich znajomych. Oni nie wyobrażają sobie
życia bez chleba, bez pszenicy, którą tanio i szybko można
wypełnić żołądek. Wynika to pewnie z ograniczonych finansów.
Co mogę napisać po
miesiącu bez chleba, pszenicy oraz przy regularnym spożywaniu od
dłuższego czasu napojów na bazie domowych octów i ziołowych
herbat?
Jestem pod wrażeniem
dobrego samopoczucia. Mój układ pokarmowy pracuje jak szwajcarski
zegarek. Poprawiła się kondycja skóry, włosy i paznokcie też
wydają się być ładniejsze. W bardzo dużym stopniu zmniejszył
się celulit, co było dla mnie największym zaskoczeniem.
Tak w dużym skrócie
wygląda nasz sposób odżywiania się w Gruzji.
Jeżeli macie
pytania lub chcecie się podzielić własnym doświadczeniem odnoście
zdrowego odżywiania, piszcie w komentarzach.
Serdecznie
zapraszamy do Gruzji, do pięknej Kachetii, do klimatycznego Sighnaghi, do naszego Peter's Guest House, do kontaktu z nami:
celina.wasilewska63@gmail.com
nr tel. +995 599 22 19 63 - polski, rosyjski, angielski (Polish,
Russian, English)
Zapraszamy do polubienia nas na FB. Like us https://www.facebook.com/peterguesthouse
celina.wasilewska63@gmail.com
nr tel. +995 599 22 19 63 - polski, rosyjski, angielski (Polish,
Russian, English)
Zapraszamy do polubienia nas na FB. Like us https://www.facebook.com/peterguesthouse
Cdn.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz